Klinika stomatologiczna

0
Klinika stomatologiczna

Zdrowe, białe zęby i olśniewający uśmiech są ozdobą każdego człowieka. Jest kilka bardzo prostych zasad, które pozwolą zachować ich zdrowie na długie lata.

Przede wszystkim należy dbać o właściwą higienę jamy ustnej: 2-3 razy dzienne szczotkowanie zębów i dodatkowo czyszczenie przestrzeni międzyzębowych, korzystanie z irygatorów, płukanek do ust oraz szczotkowanie języka przy pomocy specjalnej skrobaczki. Poza tym należy pamiętać o regularnych kontrolach uzębienia, przynajmniej raz w roku, a nie dopiero wtedy, gdy dopadnie ból zęba. W tym może pomóc klinika stomatologiczna w Poznaniu, która zagwarantuje fachową opiekę dla całej rodziny: zawczasu zostaną wykryte ubytki próchnicze, stany zapalne błony śluzowej, wady zgryzu czy inne problemy z uzębieniem. W przypadku braków zębowych można liczyć na indywidualną poradę na temat możliwości ich uzupełnienia. W przyjaznej atmosferze dzieci mogą przeżyć ich pierwsze spotkanie ze stomatologiem, tak, by powoli przyzwyczaić się do regularnych wizyt w gabinecie, jeszcze zanim zajdzie konieczność przeprowadzenia leczenia. Kolejnym ważnym punktem jest odpowiednia, przyjazna zębom dieta: minimalna ilość cukrów prostych, niezdrowych napojów gazowanych czy słonych i kwaśnych przekąsek. Należy pamiętać, by po kwaśnych czy słodkich potrawach zjeść coś z wysoką zawartością białka, które zneutralizuje niskie pH, jakie powstaje w ustach po każdym posiłku.

Dodatkowo należy zadbać o wystarczającą ilość śliny w ustach. Jest ona odpowiedzialna za procesy naprawcze i samodzielne czyszczenie zębów oraz ma działanie bakteriobójcze. W tym celu dobrze jest żuć gumę bezcukrową oraz powstrzymać się od palenia papierosów. Korzystne jest też zadbanie o jakość szkliwa: mało kwaśnych posiłków, używanie szczoteczek do zębów o średnim stopniu twardości oraz nieużywanie wybielających past do zębów, które mają zbyt agresywne właściwości ścierające szkliwo.

Zastosowanie tych kilku prostych zasad każdego dnia zapewni zdrowy uśmiech na długie lata i uchroni przed nieprzyjemnymi przeżyciami na fotelu stomatologicznym.

Biustonosz push up – przyjaciel każdej kobiety

0

Biustonosz z push upem to jeden z ulubionych fasonów staników na całym świecie. Popularny push up potrafi zdziałać cuda − zbiera, podnosi i uwydatnia biust. Sprawia, że wydaje się pełniejszy oraz bardziej okrągły i ponętny. Jest odpowiedni zarówno dla posiadaczek małych, średnich, jak i większych biustów.

Aż trudno uwierzyć, że popularny stanik z push upem skończył niedawno 70 lat! Co ciekawe, kilka lat temu w Muzeum Nauki w Londynie odnalazł się jego prapradziadek, uważany za pierwszy biustonosz push up. Eksponat liczy sobie aż 200 lat. Możemy się dzięki temu dowiedzieć, że już na początku XIX wieku projektanci bielizny zauważyli zapotrzebowanie na biustonosze, który podnosiłyby i uwydatniały piersi. Niemniej jednak stanik push up zawojował świat dopiero w latach 50. XX wieku i cieszy się niesłabnącą popularnością do dziś.

Stanik push up – czy to już magia?

Biustonosz push-up to model stanika, którego konstrukcja posiada charakterystyczne poduszeczki. W zależności od modelu mogą być wyjmowane lub wszyte na stałe. Staniki z push upem są wzmocnione fiszbinami, dzięki czemu biust utrzymywany jest na miejscu. Mają także inne cudowne właściwości. W setkach kolorów i wariantów znajdziecie je w salonie Ewa Bien Lingerie pod adresem https://ewabien.com/pl/biustonosze/push-up.html. Po pierwsze biust jest uniesiony i usztywniony, po drugie wydaje się bardziej krągły i jędrniejszy, a po trzecie − zauważalnie większy. To właśnie efekt powiększenia przekonał do stanika push up wiele kobiet marzących o pełniejszych piersiach. Efekt potrafi być naprawdę spektakularny w zależności od typu i rozmiaru wkładki.

Push up niejedno ma imię

Potocznie uważa się, że push up to biustonosz dobry tylko dla małych biustów. Warto jednak wiedzieć, że istnieją push-up, który podnoszą piersi, ale nie powiększają optycznie rozmiaru biustu. To świetna opcja dla biuściastych Pań, które chcą tylko skorygować kształt biustu, ale zanadto go nie uwydatniać. Nazwa biustonosz push up obecnie odnosi się do wielu typów staników i warto je rozróżnić.

Biustonosz push up semi soft – łączy w sobie najlepsze cechy biustonoszy miękkich oraz usztywnianych. Posiada sztywny dół utrzymujący piersi i odciążający ramiona oraz miękką, często półprzezroczystą lub koronkową górę.

Biustonosz push up plunge – to biustonosz przeznaczony do założenia pod sukienki i bluzki z głęboko wyciętym dekoltem, np. sukienki wieczorowe.

Biustonosz push up balconette – popularny stanik bardotka z charakterystycznym krojem miseczek uwydatniającym i podnoszącym piersi. Linia miseczek układa się poziomo przez co biustonosz push up balconette sprawdza się pod bluzki z głębokimi, kwadratowymi dekoltami.

Biustonosz push up z baskinką – jeden z najmodniejszych modeli ostatniego sezonu, czyli usztywniany biustonosz unoszący biust wykończony na dole zwiewną, koronkową baskinką jako elementem ozdobnym.

biustonosz-push-up-bezowy-coco-ewabien

Biustonosz z push upem także na co dzień

Wielu kobietom biustonosz push up kojarzy się z seksowną bielizną na specjalne okazje, ale niekoniecznie z bielizną odpowiednią podczas wykonywania codziennych czynności. Tu mamy świetną wiadomość. Już od dawna ten fason stanika oferowany jest w dziesiątkach modeli i krojów pasujących na różne okazje, także na co dzień.
Wybierając stanik z push upem przeznaczony do noszenia na co dzień warto zwrócić uwagę na jego konstrukcję. Ważne jest, aby odpowiednio dobrać kształt miseczek i zwracać uwagę na budowę fiszbin podtrzymujących biust. Lepszy na co dzień będzie także bardziej zabudowany krój z szerszymi ramiączkami i zapięciem co najmniej na 3 haftki.
Obejrzyj kolekcję biustonoszy z push upem w sklepie Ewa Bien Lingerie
https://ewabien.com/

Dieta białkowa – jak ułożyć jadłospis?

0
Dieta Dukana

Dieta białkowa to specyficznie ułożony jadłospis. Dominującym jej składnikiem odżywczym jest białko. Pomysłodawcą takiego menu był francuski lekarz specjalizujący się w żywieniu człowieka, Pierre Dukan. Od jego nazwiska dieta białkowa nazywana  jest także jako dieta Dukana.

Możliwości diety białkowej

Posiłki, które zawierają białka tak naprawdę można jeść bez ograniczeń ilościowych. Na tej diecie nie ma więc czegoś takiego jak głodówka, jeśli jesteśmy głodni wystarczy sięgnąć po kawałek chudego mięsa lub porcję niskotłuszczowego nabiału. Stosowanie tej  diety nie narzuca rytmu posiłków.

Na diecie baiłkowej chudniemy, jedząc i nie odczuwając głodu. Jest ona skuteczna pod warunkiem, że wybieramy produkty wysokobiałkowe, jednak o niskiej zawartości tłuszczu. Skutkiem diety Dukana jest nie tylko utrata kilogramów, ale i niedobór witamin, błonnika, co może zaburzać pracę jelit.

Zasady diety białkowej

Główne zasady diety białkowej

*każdy posiłek powinnismy uzupełnić wypiciem dwóch pełnych szklanek wody mineralnej lub źródlanej,

*w ciągu pierwszych kilku tygodni diety należy unikać wysiłków fizycznych

*należy jeść zawsze, gdy czujemy głód.

*podczas pierwszych dwóch etapów diety zakazane jest stosowanie tłuszczów,

*pozwala się zażywanie witaminowych suplementów diety.

dieta białkowa rozwiązanidm na masę mięśniową

4 fazy diety białkowej

Dieta została podzielona na 4 fazy, zgodnie z produktami dopuszczonymi do spożycia oraz faktycznym działaniem.

*Pierwszy etap trwa od 2 do 7 dni. Jest to faza uderzeniowa, w tym czasie dopuszcza się podawanie jedynie produktów wysokobiałkowych.

*Faza druga diety białkowej to okres uzupełnienia diety o warzywa, etap naprzemienny, nie powinien być dłuższy niż 10 dni. Przez pierwszą jego połowę można jeść posiłki białkowe naprzemiennie z warzywami, w drugiej części dopuszcza się już wyłącznie produkty na bazie protein.

*Przy trzecim etapie możemy uprawiać aktywność fizyczną. Zadaniem tej fazy jest utrzymanie uzyskanych efektów oraz zabezpieczenie przed efektem jojo. Do menu dodaje się owoce i ser, czas jej trwania zależy od spadku wagi , 1 kilogram/ na 10 dni.

*Faza czwarta to czas stabilizacji efektów. Możemy jeść wszystko , oprócz słodyczy i słodkich napojów. Nadal obowiązuje nas jeden dzień w tygodniu, kiedy możemy odżywiać się wyłącznie tak, jak podczas pierwszego etapu diety 2.

Dominujące potrawy diety Dukana

  • I faza – jajecznica, serek wiejski, piersi kurczaka w ziołach, sałatka z tuńczyka, jogurt naturalny, otręby owsiane,
  • II faza – serek ziarnisty z rzodkiewkami i pomidorem, dorsz z surówką z marchewki, serek odtłuszczony ze szczyptą słodzika, jajka na twardo,
  • III faza – jogurt naturalny z truskawkami lub bananem, sałatki owocowe, pierś kurczaka z kalafiorem, otręby owsiane z mlekiem,
  • IV faza – wystarczy trzymać się ogólnych zasad zdrowego żywienia.

 

Świerzb – jak leczyć uciążliwe świerzbienie skóry

0
świerzb

Wbrew powszechnej opinii świerzb, będący zakaźną dolegliwością skóry, nie jest tylko efektem brudu. Możesz się nim zarazić chociażby wówczas, jeśli mieszkasz w normalnych realiach oraz pamiętasz o higienę osobistą. Tę dolegliwość skóry wywołują pasożyty świerzbowca ludzkiego. Jakie są sygnały świerzbu i jak się go leczy? Świerzb powoduje pasożyt – świerzbowiec ludzki. Jest on dużo mały, i to dostrzeżenie go gołym okiem jest niemożliwe. Widoczne oraz odczuwalne są jednak efekty działania świerzbowców – nieznośne świerzbienie skóry. W naskórku skóry, tam gdzie się zagnieżdżą, tworzą system kanalików oraz jamek. W nich samice składają jaja. Z tychże jaj wylęgają się larwy, które także drążą w naskórku kanaliki oraz jamki. Pasożyty lubią zwłaszcza miejsca upalne oraz ukryte. Niejednokrotnie świerzbowce bytują pomiędzy palcami u rąk, w pachwinach, w strefach organów rodnych, pępka, pod piersiami, na linii pasa.

Co więc jest świerzbowiec?

Świerzbowiec ludzki (Sarcoptes hominis) to roztocze, które powoduje świerzb – zakaźną dolegliwość skóry. Jak wygląda świerzb? Należy do pajęczaków, jest to 8 odnóży, które pomagają mu duże cieszenie się po skórze. Pomimo małych rozmiarów (samiec ma od 0,15 do 0,2 mm długości, a samica od 0,3 do 0,4 mm) w ciągu minuty może pokonać odległość aż 2,5 centymetra. Świerzbowiec rozmnaża się dosyć łatwo, przy czym po akcie kopulacji samiec ginie. Samica jednak drąży w ludzkim naskórku tzw. nory świerzbowcowe (ślepe kilkumilimetrowe tunele) oraz systematycznie składa w nich maksymalnie 3 jaja. W ciągu 3 tygodni z jaja wychodzi larwa, a z niej rozwija się dorosły osobnik gotowy do dalszego rozmnażania. Poza ludzką skórą roztocze może być nie więcej aniżeli 3 dni. Gdy podejrzewasz u siebie świerzb, sygnały winnym stanowić dla Ciebie wielkie znaczenie, ponieważ roztocze jest tak niewielkie, iż właściwie ciężko dostrzec je gołym okiem.

jak rozpoznać świerzb - jakie daje objawy

Jak leczyć świerzb?

Bo sygnały świerzbu przypominają różne dolegliwości skóry – świerzb jest powszechnie mylnie diagnozowany. Sprzyja temu również późne pojawienie się symptomów, co sprawia, iż mnóstwo kobiet nie łączy czasu zarażenia z dolegliwością. Z kolei na skutek drapania powstają rany, które ulegają zakażeniu bakteriami takimi jak gronkowce oraz paciorkowce, co również może zaciemniać leżącą u podstaw dolegliwości etiologię. Jednak, aby nie dopuścić do jej odnoszenia się, leczenie należy zacząć jak najszybciej czyli tuż po pojawienia się pierwszych oznak. Nasilony świąd skóry, szczególnie gdy dokucza on oraz innym domownikom winien zawsze nasuwać podejrzenie nastąpienia świerzbu. W przypadku nastąpienia podejrzanych symptomów należy zgłosić się doi specjalisty dermatologa, który zleci odpowiednie leczenie. Polega ono niejednokrotnie na smarowaniu całego ciała środkami z permetryną, maścią siarkową czy środkami zawierającymi lindan. Potrafią one występować w postaci żelu, maści, nalewek. By ograniczyć świąd wykorzystuje się środki przeciwhistaminowe oraz kalaminę. Nakładanie środków najlepiej zacząć od szyi, potem wiążąc się w dół, posmarować inne części ciała, szczególnie te, na których są zmiany chorobowe. Środek winien zostać na skórze przynajmniej osiem godzin, i to najlepiej nakładać go na noc.

Zdrowe oczy u dziecka – choroby oczu mu grozić

0
zdrowe oczy

Ważne jest, aby powszechnie sprawdzać wzrok dziecka. W celu wzrok całości ważną funkcję w odkrywaniu globu przez dziecko. Jak wcześnie należy rozpocząć wykonywać analizowania oczu u dziecka? Wczesne, wszechstronne śledzenie wzroku należy zrobić u dziecka w wieku 3 latek. O ile specjalista nie zarządzi odmiennie, nowe analizowania należy wykonywać co dwa lata. Ważne jest, aby optometrysta wykonywał analizowania oczu chociażby wówczas, jeśli dziecko zacznie już należenie do szkoły, gdzie prowadzone są przesiewowe analizowania wzroku. Analizowania te potwierdzają jaskrawość widzenia (lub dziecko widzi dobrze i bardzo), jednak dobre oczy to nieco więcej niż po prostu duże spostrzeganie 20-20. Występują inne problemy ze wzrokiem u dzieci, jakie dotyczą rozróżniania kolorów zmian oraz zdolności rozpoznawania obiektów, których ostatnie analizowania nie mają.

O zdrowie dziecka należy dbać wszechstronnie już od wczesnych dni jego bycia. Dotyczy to również narządu wzroku malca. Należałoby więc rozumieć, które choroby oczu grożą niemowlętom oraz sygnałami których schorzeń potrafią być spuchnięte czy podkrążone oczy u dziecka. Gdy chcesz się dowiedzieć więcej właśnie na temat choroby oczu u dziecka, to powinieneś zdecydowanie przeczytać tenże interesujący i ciekawy artykuł.

choroby oczu u dzieci - jak je szybko wykrywać

Zapalenie spojówek

Samą spośród powszechnie napotykanych choroby narządu wzroku u dzieci jest zapalenie spojówek – stosuje się, że w Polsce aż 5% maluchów pojawiających się u specjalistów boryka się właśnie z tym zaburzeniem. Zapalenie spojówek może być wywołane przez rozmaite zarazki (bakterie, mikroorganizmy, pierwotniaki), oraz szczególnie szkodliwe jest u maluchów, bo często wtórują mu powikłania (także miejscowe, jak również pełne), a czasem jest nawet etiologią ślepoty. W zależności od źródła choroby, objawy zapalenia spojówek u dzieci potrafią być rozmaite. Jeśli jego przyczyną są syntetyczne środki okołoporodowe, objawy w postaci surowiczej wydzieliny i zaczerwienionych oczu u dziecka znikają instynktownie i nie potrzebują gojenia. Gdy natomiast choroba jest stworzona drobnoustrojami lub bakteriami, jakie zaraziły dziecko przez drogi rodne mamy, do objawów decydują się m.in. wypryski na powiekach, duża wydzielina surowicza czy spuchnięte oczy u dziecka.

Zez

Zez to bardzo często występujące zaburzenie, polegające na nierównoległym rozstawieniu gałek ocznych, z którym połączone są rozmaite zaburzenia widzenia jedno- i obuocznego. Etiologii i typów zeza jest masa, a co ważne, zez jawny (czyli taki, który można zobaczyć od razu) traktuje chociażby 4-5% dzieci. Ponieważ wadę tę można efektywnie usuwać właśnie u dzieci, ważna jest jak najlepsza kwalifikacja i podjęcie odpowiedniej rehabilitacji. Z tego powodu wczesne analizowania zapobiegawcze u dziecka należy zrobić już w 2.-4. roku bycia młodego, a następnie po ukończeniu przez niego 7. roku życia. Niezwykle wczesne analizowania okulistyczne wykonywa się również u wcześniaków, oraz także u dzieci z obciążeniem wrodzonym patologiami refrakcji, zezem, niedowidzeniem lub wrodzonymi chorobami oczu.

Afrodyzjaki – jakie będą najlepsze

0
naturalne afrodyzjaki

Za afrodyzjaki uważa się substancje, które ożywiają uczucia partnerów i podwyższają aktywność fizyczną. Zastanawiasz się, czy jest to możliwe? Owszem, a wiesz czemu? Bo afrodyzjaki mają zbawienny nacisk na ukrwienie innych organów w ciele człowieka, co wywiera duży nacisk na system nerwowy, a dokładniej mówiąc na ośrodki przywspółczulne. Lub w jedzeniu odnajdziemy afrodyzjaki, jakie potrafią wpływać na sprawność fizyczną panów?

Co sprawia, iż afrodyzjaki pobudzają seksualnie?

Jak definicja mówi, afrodyzjaki są substancjami czy produktami, które w niezwykły sposób pomagają ożywić sferę uczuciowo-seksualną. Jak się okazuje, afrodyzjaki mają o wiele szerszy zakres działania, bo wykazują funkcjonowanie wzmacniające organizm i usprawniają przeróżnego typu niedomagania. Afrodyzjaki pochodzenia roślinnego są wykorzystywane do pozbywania się schorzeń seksualnych.

Przegląd afrodyzjaków, które efektywnie wzmacniają potencję

Część spośród dostępnych afrodyzjaków to substancje pochodzenia roślinnego. Są niezwykle zróżnicowane funkcjonowanie i wykorzystanie. Właściwości poprawiające potencję wykazują:
johimbina – alkaloid, który odnosi się z kory rośliny Corynanthe yohimbunum, będącej w Afryce Zachodniej; johimbina oddziałuje pozytywnie na ukrwienie organów płciowych i pobudza erekcję;
ekstrakt z buzdyganka ziemnego (Tribulus terrestris) – przede wszystkim ekstrakt z buzdyganka ziemnego wzmacnia organizm i działa na rozwój poziomu testosteronu,
korzeń żeń-szenia (Ginseng radix) – niezwykle powszechnie występujący pod nazwą „korzenia życia”, ponieważ wykazuje funkcjonowanie psychopobudzające i pozytywnie oddziałuje na popęd płciowy; kiedyś wykorzystywano go często w medycynie chińskiej, żeby wzmocnić cały organizm i leczyć impotencję; dziś korzeń żeń-szenia zajmuje się popularnością również w Polsce, jak również na całym globie;
muira puama – jest to afrodyzjak uzyskiwany z korzeni oraz kory Lirisomo Ovare, rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej; lokalni mieszkańcy określali ją „drzewem potencji”, ponieważ wykazuje niezwykle duże funkcjonowanie pobudzające; muira puama pozytywnie wpływa na libido i wzmacnia erekcję;
korzeń maki – odnosi się go z Lepidium meyenii; sięgają po niego, można usprawnić mechanizm spermatogenezy, zwiększyć popęd płciowy i ułatwić erekcję; co interesujące, wykazuje on służenie nie wyłącznie na panów, jednak i na kobiety.

jakie są naturalne afrodyzjaki

„Dieta płodności”, czyli wykorzystanie afrodyzjaków w kuchni

Codzienna dieta wywiera nacisk na inne aspekty naszego życia. I to, w który sposób odżywiają się mężczyźni, ma istotni nacisk na ich możliwości prokreacyjne. Wedle prezentowanych rezultatów badań Nurses’ Health Study II (NHS II) „dieta płodności” wywiera pozytywny nacisk na potencję panów. Dieta ogólnie składa się na jedzeniu jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a zminimalizowaniu stosowanie izomerów trans kwasów tłuszczowych. Co więcej, białkiem roślinnym winno się zamienić białko zwierzęce. Wykorzystanie afrodyzjaków w kuchni może wpłynąć na podniesienie potencji. By uzyskać jak najodpowiedniejsze wyniki, należy zadbać o właściwe zbilansowanie kuracji – płyny – każdy człowiek winien dziennie stosować c najmniej 1,5 litra płynów pomiędzy posiłkami, najlepiej, gdy to będzie dobra woda, jednak konieczne jest również picie niesłodzonych soków, herbaty, kompotów, zup i kawy zbożowej oraz zwykłej.

Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej

0
kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej – składniki

  1. ok. 250 g ugotowanej na sztywno kaszy jaglanej (czyli 80 g suchej, ok. 1/3 szklanki)
  2. ok. 250 g – 300 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  3. 1 cebula
  4. 2 ząbki czosnku
  5. przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  6. 1 jajko
  7. 3 łyżki bułki tartej + do panierki
  8. 2 łyżeczki pasty tahini – opcjonalnie, jeśli mamy
  9. olej kokosowy lub masło klarowane

kotlet z ciecierzycy i kaszy jaglanej to dobre danie

Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej – Przygotowanie

  • Ugotować kaszę jaglaną: kaszę kilkakrotnie przepłukać na sicie ciepłą wodą, włożyć do garnka i zalać 250 ml wody. Gotować do miękkości kaszy, pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn. Zdjąć pokrywę, odparować i ostudzić.
  • Ciecierzycę dokładnie odcedzić i rozmiksować w rozdrabniaczu, niekoniecznie na idealnie gładką konsystencję, mogą pozostać drobne kawałeczki ciecierzycy. Tak samo rozmiksować przez chwilę kaszę jaglaną. Jeśli nie mamy rozdrabniacza można składniki rozgnieść praską.
  • Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na 1 łyżce oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, dodać resztę przypraw i smażyć jeszcze przez około minutę co chwilę mieszając.
  • Przełożyć do pojemnika rozdrabniacza i chwilę zmiksować (lub posiekać drobniej na desce).
  • Połączyć rozdrobnioną ciecierzycę, kaszę jaglaną oraz cebulę w jednej misce. Doprawić składniki solą oraz pieprzem, dodać jajko, bułkę tartą, tahinę jeśli ją mamy i wymieszać składniki na jednolitą masę.
  • Wilgotnymi dłońmi uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i kłaść na rozgrzaną patelnię z 3 łyżkami tłuszczu. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.

Ciecierzyca – właściwości odżywcze i lecznicze

Kotlety z ciecierzycy to znakomita potrawa. Ciecierzyca bowiem jest dobrym źródłem witamin z grupy B – ryboflawiny i niacyny. Ryboflawina (witamina B2) bierze udział w tworzeniu czerwonych płytek krwi, a jej niedobory prowadzą do powstawaniu ran na skórze (zajady, afty). Niacyna, czyli witamina B3 jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dzięki niej też możliwa jest synteza hormonów, m.in. tyroksyny. Niedobory witaminy B3 prowadzą do zaburzeń psychicznych. Ciecierzyca jest również bardzo dobrym źródłem witaminy B5, witaminy B6 i witaminy B1. Ta pierwsza, zwana także kwasem pantotenowym, również bierze udział w syntezie hormonów, ale też dodatkowo wspiera wytwarzanie przeciwciał i opóźnia procesy starzenia. Witamina B6, nazywana pirydoksyną, uczestniczy w produkcji hemoglobiny i również wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Witamina B1, czyli tiamina oddziałuje na układ sercowo-naczyniowy. Jej niedobory mogą się wiązać ze skurczami, nieustającym zmęczeniem i niewydolnością krążenia. Ciecierzyca to prawdziwa kopalnia witaminy B9 – już 100 gramów tej rośliny strączkowej wypełnia dzienne zapotrzebowanie na B9 w ponad 400%! Witamina ta wpływa na wzrost nowych komórek. To też ważna witamina dla kobiet ciężarnych i planujących ciążę – odpowiedni jej poziom zapobiega występowaniu wad wrodzonych płodu. Jest to także ważna witamina w prewencji chorób sercowo-naczyniowych – obniżając poziom szkodliwej homocysteiny. Co istotne jest to naturalna i przez to w pełni biodostępna dla wszystkich osób forma witaminy B9 – foliany.

Fotel do masażu w gabinecie kosmetycznym. Tak czy nie?

0

Zastanawiasz się, czy warto wyposażyć gabinet kosmetyczny w fotel masujący? Zdecydowanie tak! Ale żebyś mógł sam się o tym przekonać, specjalnie dla ciebie wypisaliśmy wszystkie zalety używania fotelu do masażu w specjalistycznych gabinetach. Zobacz, jak podnieść satysfakcję klienta w prosty sposób.

Dbaj o wizerunek

Gabinet kosmetyczny powinien kojarzyć się klientce z wypoczynkiem i czasem na relaks. Warto zadbać o stronę wizualną – przyjemna, delikatna kolorystyka, dużo zieleni i woda – to „wypoczynkowe trio”, które doskonale sprawdza się w różnych ośrodkach dbania o urodę. Warto jednak wyróżnić się na tyle standardowych gabinetów kosmetycznych i zainwestować w coś nietypowego, czyli w fotel do masażu. Profesjonalnie wyglądający fotel zrobi duże wrażenie na klienta, a przy okazji umożliwi im zrelaksowanie się na przykład wtedy, gdy będą czekać w kolejce. Fotel warto ustawić w recepcji lub zrobić osobny, dyskretny kąt, w którym klientka będzie mogła poczytać książkę, posłuchać muzyki i skorzystać z fotela masującego.

Jak wybrać dobry model fotela masującego?

Przede wszystkim trzeba sprawdzić… jakie masaże oferuje konkretny fotel! Najlepsze urządzenia są bowiem maksymalnie urozmaicone. Za przykład niech posłuży model fotela Wenecja Zero Gravity, który posiada 4 techniki masujące: masaż szwedzki, masaż sportowy, masaż tajski oraz masaż shiatsu. Masaż szwedzki to jedna z najbardziej podstawowych technik masujących, wykorzystywana zwłaszcza w celach leczniczych. Ma ona zniwelować napięcie mięśniowe poprzez rozcieranie, ugniatanie i skręcanie. Masaż sportowy to ogólne pojęcie na różnorodne techniki masujące stosowane u sportowców. Masaż tego typu stosuje się zarówno przed aktywnością fizyczną, jak i po. Świetnie regeneruje on organizm oraz poprawia krążenie limfy.  Masaż tajski to tak zwany „masaż głęboki” – po zakończeniu tego zabiegu czujemy się niesamowicie zrelaksowani oraz pełni energii. I wreszcie ostatni typ, masaż shiatsu oznacza „nacisk kciukami”. To bardzo głęboki, intensywny masaż, który niweluje napięcia i odstresowuje. Już po samymi opisie typów masaży widać, że fotel masujący, który posiada takie funkcje po prostu musi być dobry. Dodatkowo fotel Wenecja Zero Gravity poza 4 technikami masażu umożliwia wybór aż 24 automatycznych programów masujących. Masowanie odbywa się na konkretnych partiach ciała: na stopach, łydkach, udach, rękach, dłoniach oraz ramionach. Co więcej, w trakcie masażu uda oraz plecy są podgrzewane, co jeszcze bardziej sprzyja rozluźnieniu.

Chwila relaksu dla klientek

Postawienie fotela masującego w gabinecie może być prawdziwym hitem! Pamiętaj jednak, by zainwestować w naprawdę dobry sprzęt. Zwróć też uwagę na to, z jakiego materiału został wykonany fotel masujący. Najlepiej by było, gdyby został zrobiony ze ekologicznej skóry najwyższej jakości, wówczas siedzenie w nim będzie niezwykle komfortowe. Fotel masujący można też wykorzystać do reklamy gabinetu kosmetycznego, zwłaszcza jeśli wiesz, że konkurencja nie posiada takiego urządzenia.

Jakie są zalety stosowania fotela masującego?

Poprawa krążenia krwi i limfy. Klientka przed przystąpieniem do zabiegu będzie lepiej przygotowana – jej ciało pobudzi się nieco pod wpływem masażu, dzięki czemu krew i limfa będą szybciej krążyć. Warto zaproponować masaż klientkom przed nakładaniem produktów oczyszczających i nawilżających – dobrze ukrwione ciało lepiej wchłonie nakładane produkty. Dodatkowo szybsze krążenie limfy wytwarzane na skutek masażu sprzyja polepszeniu procesu oczyszczania organizmu – możesz wspomnieć o tym klientkom, którym zależy na naprawdę dokładnym oczyszczeniu skóry podczas zabiegu.

Uwolnienie hormonów szczęścia. Najlepsza klientka to zadowolona klientka. Kobiety, które będą mogły naprawdę zrelaksować się w twoim gabinecie z pewnością chętnie polecą go swoim koleżankom. To kolejny powód, dla którego warto zainwestować w fotel masujący.

Autor: Pozycjoneria.pl. Artykuł powstał we współpracy z przedstawicielem firmy Kredos.

Dieta ubogoresztkowa – zasady diety bezresztkowej

0
dieta ubogoresztkowa

Dieta ubogoresztkowa (inaczej dieta niskobłonnikowa lub dieta bezresztkowa) to przede wszystkim dieta lecznicza. Stosuje się ją bowiem nie po to, by schudnąć, lecz wspomóc leczenie niektórych chorób, np. schorzeń jelit. Jej głównym założeniem jest ograniczenie spożycia produktów bogatych w błonnik pokarmowy. Jakie są zasady diety ubogoresztkowej? Kto powinien ją stosować i jakie produkty mogą znaleźć się w jadłospisie?

Dieta ubogoresztkowazasady dieta niskoresztkowa ma na celu spożywanie produktów, które oszczędzają jelita, co oznacza, że w organizmie podczas trawienia rozkładane są przez enzymy trawienne w całości. Z tego względu dieta powinna być łatwostrawna i uboga w błonnik pokarmowy (do 10 g dziennie podczas, gdy polskie normy żywienia zalecają 25–40 g na dobę), co nie będzie wymagało obciążenia układu pokarmowego, w szczególności jelita cienkiego i grubego. Dieta niskobłonnikowa powinna ponadto wypełniać zapotrzebowanie energetyczne (wysokoenergetyczna) chorego oraz dostarczać niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W celu wypełnienia powyższych zaleceń, zostały określone pewne zasady, których stosowanie ma przynieść oczekiwane rezultaty dla chorego, jakim jest poprawa jakości życia oraz profilaktyka chorób jelitowych (jelito drażliwe, stany zapalne jelit, wrzody jelita grubego) i szybszy powrót do diety podstawowej po zabiegach operacyjnych.

diety ubogoresztkowe - czyli jakie

  1. Stosowanie łagodnych technik kulinarnych do obróbki mięsa, warzyw i produktów zbożowych tj. gotowanie w wodzie, na parze, duszenie, pieczenie w folii. Nie zaleca się smażenia.
  2. Gotowanie kasz, płatków, makaronów, ryżu do miękkości – nie zaleca się gotować produktów do połowy twardości tzw. „aldente”.
  3. Ograniczenie produktów wysokobłonnikowych, tj. pieczywa z pełnego przemiału, graham, razowego, gruboziarnistych kasz i płatków, grubych makaronów, ciemnego ryżu, warzyw korzeniowych.
  4. Spożywanie produktów zbożowych rafinowanych, tj oczyszczonych z błonnika: białe pieczywo, jasne makarony, drobne kasze i płatki, biały ryż.
  5. Ograniczenie warzyw spożywanych na surowo, na rzecz lekko podgotowanych, sparzonych, zblanszowanych lub pieczonych. Obieranie owoców i warzyw ze skórki.
  6. Spożywanie chudych mięs zwierzęcych, wędlin, ryb i przetworów mlecznych.
  7. Stosowanie dobrej jakości tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, olejów roślinnych i oliwy.
  8. Ograniczenie spożywania tłustego mleka i tłustych przetworów. Stosowanie łagodnych przypraw: koperek, cynamon, sok cytrynowy.
  9. Rezygnacja z soku śliwkowego.

10.Ograniczenie spożywania cukru, ciast, wyrobów cukierniczych i słodyczy.

Dieta ubogoresztkowa – dla kogo? Jakie są wskazania?

Dieta ubogoresztkowa jest dietą leczniczą, a więc powinny ją stosować tylko osoby, u których lekarz stwierdził konieczność przejścia na taką dietę jako formę wspomagania terapii określonego schorzenia. Kto powinien stosować dietę niskoresztkową?

  1. Dieta niskoresztkowa zalecana jest pacjentom cierpiącym na choroby horoby jelit, np. jelito drażliwe, wrzodziejące jelito, stany zapalne jelit, nowotwory jelit, ponieważ tego typu schorzenia wymagają eliminacji pokarmów obciążających pracę jelit, a produkty bogate w błonnik powodują nadmierne podrażnienie błony śluzowej jelit.
  2. Taki sposób żywienia wskazany jest również po zabiegach operacyjnych, z uwagi na konieczność powolnego włączania do diety produktów bogatych w błonnik pokarmowy i stopniowego przyzwyczajania organizmu do jak największych jego dawek, co pozwoli dość szybko wrócić do normalnego, podstawowego żywienia.
  3. Warto zastosować ją w biegunkach będących następstwem zatrucia pokarmowego, gdyż dieta niskobłonnikowa działa zapierająco i ogranicza częstość wypróżnień, a także wspomaga i przywraca właściwą pracę przewodu pokarmowego.

Dieta na zaparcia – jak powinna wyglądać?

0
dieta na zaparcia

Dieta na zaparcia jest niezwykle skuteczna w zwalczaniu tej nieprzyjemnej dolegliwości. Dieta przy zaparciach nie jest szczególnie wymagająca – wystarczy wprowadzić kilka zmian do swojego sposobu odżywiania, by jelita zaczęły lepiej pracować. Jeśli często cierpisz na zaparcia, zadbaj o to, by w twojej diecie nie zabrakło błonnika. Ogranicz także spożycie wysoko przetworzonych produktów spożywczych. Dieta w zaparciach będzie jeszcze efektywniejsza, jeśli zmianom w jadłospisie będzie towarzyszyła wzmożona aktywność fizyczna.

Przyczyny zaparć

Aby zrozumieć przyczyny zaparć i rozumieć zasady diety na zaparcia, należy wcześniej poznać, w jaki sposób pracują jelita. W miarę jak treść pokarmowa przesuwana jest w dół przewodu pokarmowego, jelito grube wchłania z niej wodę. Skurcze mięśni sprawiają, że tworzący się stolec przesuwany jest w kierunku odbytu. Gdy już do niego dotrze, jest stały i dobrze uformowany. O zaparciach mówi się, gdy ściany jelit wchłaniają zbyt dużą ilość wody lub gdy skurcze mięśni są zbyt słabe lub powolne, co sprawia, że stolec zbyt wolno przesuwa się przez jelito grube. W efekcie staje się twardy i suchy. Najczęstsze przyczyny zaparć:

  • zbyt mała ilość błonnika w diecie,
  • brak ruchu,
  • przyjmowanie niektórych leków (np. leków przeciwbólowych, leków zobojętniających kwasy żołądkowe, zawierających glin i wapń, leków na nadciśnienie, leków na chorobę Parkinsona, leków przeciwskurczowych, antydepresantów, preparatów żelaza, leków moczopędnych),
  • spożywanie dużej ilości mleka,
  • zespół jelita drażliwego,
  • zmiany w stylu życia wynikające z ciąży, starzenia się, częstych podróży,
  • nadużywanie środków przeczyszczających,
  • częste powstrzymywanie oddawania stolca,
  • odwodnienie organizmu,
  • problemy z jelitem grubym lub odbytnicą,
  • niektóre schorzenia (np. udar).

Dieta przy zaparciach - co stosować

Zalecenia dietetyczne przy zaparciach

Treść pokarmowa przesuwa się przez jelito cienkie i grube dzięki ruchom perystaltycznym, które mogą stać się mniej intensywne, co powoduje powstawanie zaparć. Receptą na poprawę perystaltyki jest odpowiednia dieta przy zaparciach bogata w błonnik pokarmowy, czyli włókno, które mimo iż nie jest wchłaniane przez nasz organizm, w jelitach wchłania wodę, dzięki temu rozluźniane są masy kałowe, co ułatwia ich wydalanie. Niedobór błonnika w diecie jest najczęstszą przyczyną zaparć. Problem ten często towarzyszy dietom bogatym w tłuszcze, mięso i nabiał. Dzienne spożycie błonnika powinno wynosić od 20 do 40 g, podczas gdy przeciętny Polak spożywa go w ilości około 10 g. Źródłem błonnika są warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste – pieczywo graham, żytnie, ryż brązowy, płatki owsiane, otręby. Kolejnym skutecznym sposobem na pozbycie się zaparć jest nawadnianie organizmu. Sucha treść pokarmowa nie jest wydajnie przesuwana, dlatego warto jak najczęściej sięgać po wodę mineralną lub inne napoje (herbatka owocowa, ziołowa, soki owocowe lub warzywne). Spożywanie odpowiedniej ilości płynów sprawia, że stolec jest bardziej miękki i łatwiej jest go wydalić. Jednocześnie należy zwracać uwagę na to, co pijemy. Duże ilości kawy, napojów typu cola czy alkoholu prowadzą do odwodnienia organizmu, co pogarsza problem zaparć.