Przebarwienia, łamliwość i nierówności płytki paznokciowej to sygnały, że czegoś brakuje w Twoim organizmie. Powodem problemów może być nieodpowiednia pielęgnacja lub zła dieta.
Dostarczając stosownych substancji odżywczych organizmowi sprawimy, że nasze paznokcie będą piękne i zdrowe.
Niezbędne składniki diety to:
•witamina A (nabiał, jajka, tłuste ryby, wątróbka, masło, ser),
•witaminy z grupy B (brokuły, brukselka, papryka orzeszki, pestki słonecznika, pszenica, kukurydza, banany, szpinak),
•witamina H (wątróbka, niektóre grzyby (prawdziwki i kurki), drożdże),
•magnez (banan, jabłko, kiwi, kokos, morela, ziemniak, mięso drobiowe, marchew, pomidor, wino),
•żelazo (szpinak, jajka, grzyby, orzechy włoskie, fasola, suszone owoce),
•wapń (jabłka, ryby, buraki, czosnek, wiśnie, kalafior, pszenica, jajka, jogurt),
•jod (ryby morskie, małże, ostrygi, mleko),
•potas (pomidory, truskawki, buraki, kapusta, cebula, kiwi, ananasy, banany, orzechy włoskie, cytryna, ogórek, marchew),
•krzem (owies, warzywa i owoce).
Zabiegi kosmetyczne:
olejek z kiełków pszenicy;
•Raz w tygodniu nakładaj na paznokcie maseczkę przygotowaną z żółtka, łyżeczki oliwy i kilku kropli soku z cytryny na 15 minut, po czym zmyj letnią wodą;
•Przynajmniej raz w tygodniu spraw swoim paznokciom kąpiel, do 1/4 szklanki wlej podgrzaną oliwę z oliwek i wymieszaj ją z kilkoma kroplami witaminy A i E , zanurz paznokcie na kilkanaście minut.
Co szkodzi paznokciom:
Jest wiele czynników, które szkodzą paznokciom, choć często nie zdajemy sobie z tego sprawy. Są to przede wszystkim:
•zła dieta,
•wysoka wilgoć,
•mróz i silny wiatr,
•brak ochrony dłoni,
•promieniowanie słoneczne,
•niska lub wysoka temperatura,
•środki chemiczne (proszki do prania, płyny do mycia naczyń),
•acetonowe zmywacze do paznokci,
•obgryzanie (osłabia płytkę paznokciową ),
•zbyt krótkie obcinanie (sprawia ból, ułatwia przenikanie bakterii pod paznokieć).
Łamliwe i kruche paznokcie to znak, że mamy niedobór magnezu i krzemu. Przyczyną może być również niewłaściwa pielęgnacja, zbyt częste używanie zmywaczy acetonowych oraz nadmierne suszenie i moczenie dłoni. Podłużne rowki odzwierciedlają niedobór witamin lub oznaczają stan zapalny w organizmie. Poprzeczne rowki dają nam sygnał o przechodzeniu infekcji lub choroby skóry takiej jak łuszczyca. Powstają również po ciężkich chorobach zakaźnych i źle wykonanym manicurze. Rozdwajające się paznokcie przeważnie występują, gdy źle dbamy o paznokcie, niekiedy może świadczyć o zakażeniu grzybiczym. Przerost płytki paznokciowej najczęściej jest objawem cukrzycy. Białe plamki są oznaką zaburzeń hormonalnych lub niedoboru wapnia w organizmie. Mogą pojawić się również wskutek zbyt mocnego wycinania skórek.
Zmiana zabarwienia paznokcia jest przyczyną stosowania związków chemicznych lub przyjmowania leków:
– blade paznokcie to najczęściej oznaka słabego krążenia krwi,
– paznokcie w odcieniu niebieskim to skutek występowania w organizmie toksycznej substancji,
– płytka w odcieniu zielonym, to sygnał obecności bakterii beztlenowych.
Zanik płytki paznokciowej oznacza stan zapalny, choć może to być również symptom wrodzony.
Co jeszcze możesz zrobić?
Masuj je
Zapewnij swoim paznokciom odrobinę czułości i regularnie masuj ich okolice, bo moc paznokci zaczyna się tam, gdzie tego nie widzisz – w macierzy, która ukryta jest pod skórą. By rosły zdrowe, musi być dobrze odżywiona i ukrwiona. Dlatego podczas aplikacji kremu do rąk nigdy nie zapominaj o końcach palców (nawet kosztem tego, że przez kilka minut będą się odrobinę lepić). Dokładnie wmasuj krem w przestrzeń pomiędzy paznokciem a pierwszym knykciem.
Zrób im kąpiel w żelatynie
Jeśli twoje paznokcie są miękkie i delikatne, a chciałabyś je wzmocnić np. po to, by je zapuścić, zrób im kąpiel w żelatynie. Rozpuść łyżeczkę żelatyny w szklance letniej wody, poczekaj 5 minut, aż napęcznieje, a potem zanurz w niej palce na kwadrans. Powtarzaj taki zabieg co 2–3 dni, a po miesiącu twoje paznokcie będą silne jak szpony tygrysa i gotowe na manikiur w stylu Rihanny.
Opiłuj na półokrągło
Owszem, kształt paznokci powinien być dopasowany do twoich dłoni, ale gdy w planach masz zapuszczenie i wzmocnienie płytki, sprawdzi się tylko jeden – zaokrąglony. Dzięki niemu staną się bardziej odporne na łamanie i zadzieranie, w przeciwieństwie do kwadratowych albo mocno spiczastych, które są bardziej podatne na uszkodzenia, bo łatwiej nimi o coś zaczepić.